Nu cred ca este român care sa nu fi auzit de operele lui Liviu Rebreanu. Cele mai cunoscute titluri "bantuie" si acum gandurile elevilor de liceu. Ion sau Padurea spanzuratilor sunt opere care, din cate imi amintesc eu, au fost lecturi obligatorii in liceu. In orice caz, trebuie sa recunosc ca nu prea mai citesc carti scrise de autori romani, poate doar contemporani.
Cele 7 povestiri, desi par independente, ele sunt legate prin teoria reincarnarii. Asadar, toate 7 insumeaza calatoria sufletului dintr-un trup in altul. La inceput este Toma Novac, apoi Mahavira, urmat de Unamonu, Gungunum, de Axius, apoi de Adeodatus si, in cele din urma, Gaston. Acestia se indragostesc pe neasteptate, la prima vedere (caci asa le-a fost scris) de Ileana, Navamalika, Isis, Hamma, Servilia, Maria si Yvonne.
Adam si Eva a fost o calatorie frumoasa, o lectie despre istorie si filozofie.
Titlul romanului face referire la Adam si Eva deoarece intocmai cum lui Adam i-a fost destinata Eva, asa si fiecaruia dintre noi ne este destinat un suflet pereche.
Dupa cum v-am obisnuit, o data la ceva timp, aleg aleatoriu o carte ghidandu-ma doar dupa titlu. Adam si Eva m-a dus cu gandul la o poveste de dragoste, asa ca am adaugat-o imediat in cos.
O carte de dragoste mai aparte, despre un subiect controversat, cel al reincarnarii (metempsihoza) si despre calatoria pentru a-si gasi sufletul pereche. Sapte capitole, sapte povesti de iubire, toate despre viata si moarte. Rostul si scopul vietii omului este acela de a-si gasi jumatatea, dintre toate femeile, doar una, dintre toti barbatii, doar unul. Insa o viata nu este de ajuns pentru implinirea sufleteasca, asa ca aici vorbim de reincarnare si abia in a 7 a viata, scopul este atins.
A saptea viata aduce de-abia fericirea unirii cu celalalt suflet. De aceea a saptea moarte cuprinde revelatia. Fiindca moartea a saptea inseamna sfarsitul existentei materiale si inceputul intoarcerii in lumea spirituala, sufletul retraieste intr-o strafulgerare toate vietile anterioare pentru a se putea bucura mai deplin de stralucirea vietii noi, eterne, ce-l asteapta,
Personal, mi s-a parut o carte mai greu de digerat din cauza informatiilor filozofice care nu sunt neaparat pe placul meu, insa este posibil ca voua sa va placa foarte mult. Se spune ca ar fi fost preferata lui Liviu Rebreanu si este o opera indragita de multi dintre voi, asa ca nu va sfiiti sa ii dati o sansa. Acesta este si scopul meu atunci cand aleg aleatoriu titluri de carti, vreau sa ies din zona mea de confort si sa citesc si ceva ce in mod normal nu as face-o.Bărbatul şi femeia se caută în vălmăşagul imens al vieţii omeneşti. Un bărbat din milioanele de bărbaţi doreşte pe o singură femeie din milioanele de femei. Unul singur şi una singură. Adam şi Eva.
Adam si Eva a fost o calatorie frumoasa, o lectie despre istorie si filozofie.
Titlul romanului face referire la Adam si Eva deoarece intocmai cum lui Adam i-a fost destinata Eva, asa si fiecaruia dintre noi ne este destinat un suflet pereche.
Ce credeti? Exista suflete pereche?
0 comments